Vem har tillverkat ringen?24karat,se med våra stämplar

I Sverige skall det finnas tillverkarstämpel och ev. en ortsstämpeln som visar vem som står för ringens äkthet. Om ringen verkligen är "handgjord" så är det i allmänhet samma som gjort ringen mer eller mindre och som äger tillverkarstämpeln. Nu finns det guldsmeder/silversmeder som inte klarar av alla jobb på en ring, och det är ofta flera personer inblandade i ringens under olika faser. Du har legeringen, halvfabrikat, infattning av stenar, gravyrer och stenslipare, samt de som tillhandahåller material som typ guld och stenar.
Saknas ortstämpeln så kan det vara en firma som bara står för stämpeln, vilket tyvärr är mycket vanligt i dag. Det är inköpare, designers bl.a. som inte gör sina ringar/smycken själva, och som i grunden inte alls har något kunnande om hållbarheter och tillverkning.
Stämplar;
Här ser du först den äkta stenens vikt .08 (0,08 ct.) Det säger bara stenens vikt, inget om dess kvalité.
Sedan kommer tillverkarstämpeln LGU (Lennart Gustafsson)
Efter tillverkarstämpeln kommer ortstämpeln (ett konstigt Ä) betyder Västerås.
Och sist PD vilket står för palladium.

Dessa stämplar gör att du kan bilda dig om ringens totala kvalité, men egentligen är det ingen garanti att det är en bra ring du har köpt. Bra är att luska lite runt just den guldsmeden. En guldsmed med stor vana kan vara ett bra tecken, och en guldsmed som har hjälpt andra guldsmeder under långa tider ger ett säkert kort. Det ger garanterat en bra ring till ett lågt pris totalt sett.
Med vänlig hälsning lennart Gustafsson www.24karat.se  Tillverkarstämpel LGU.